12/16/2012

Tutorial - Hur gör man en animerad gif av en video?

Det var någon som frågade om hur jag gjort egna gifs från en video i inlägget HÄR. Så tänkte visa till er alla hur jag gjorde dom. För det första, måste du ladda ner två program på din dator, KMPlayer och PhotoScape. Båda är pålitliga och går ganska snabbt att ladda ner.


Steg 1: Först ska du öppna din video som du vill göra en gif av i KMPlayer. (Det är ingen skillnad om videon är längre än du vill att gifen blir.) Du ska sedan pausa din video och högerklicka --> capture --> Frame: Extract.. Så kommer det upp en ruta och ni ser i bilden här under hur alla inställningar skall vara.


såhär skall det se ut :) ni kan förstås välja själv vilken storlek ni vill ha samt vart ni vill spara den.


Efter att du fått alla inställningar som i bilden här, så trycker du på "start". Och som ni märker så börjar "time" rulla på, men det gör ingenting eftersom den börjar först kopiera (eller vad man nu ska kalla det) din video då du sätter din video igång. Nu ska du då alltså trycka  på play i själva videon, och du ska då bara spela den snutten som du vill ha i din gif, tryck alltså på paus där du vill att gifen skall sluta. Och that's it! Eller nja, det var bara början ;)


Nu när du går och tittar i foldern som du sparade den i så kan du se att dit har det sparats en massa bilder av din video. Domhär bilderna bildar tillsammans din gif. Och bli inte orolig, du kan bra radera dem efter att du gjort din gif färdig om du inte vill att dom tar utrymme i din dator.


Steg 2: Nu tar du och öppnar PhotoScape som du laddade på din dator. Tryck på den som det står "GIF" något på. Jag har på finska så till mig står det "GIF animaatio".Så ska du öppna foldern dit du sparade alla bilderna. Det skall se ut såhär som i bilden över. Så ska du välja dom bilderna som du vill ha i din gif och dra dom dit vart pilen pekar. (Jag brukar välja sådär en bild från varje rad som ni ser i bilden, eftersom det är smått onödigt att välja varenda en bild eftersom många av dem är exakt likadana. Du kan efter det ännu radera mera bilder från din gif ifall det känns så.. Det är bara och pröva sig fram lite!).Efter att du valt dina bilder så kan du se att bilderna börjar rulla och tillsammans bildar de din video i en gif. Vid sidan kan du ännu välja hastighet (desto mindre tal, desto snabbare blir gifen), samt vilken storlek du vill att din gif till slutligen blir. Till slut då du fått din gif och se ut som du vill så är det bara och spara! :)


Och så finns det ennu en sjuktbra sida var du kan redigera din gif väldigt lätt! Du kan t.ex klippa den, ändra färgen, addera text till den, få coola effetker osv! Så klicka in dit HÄR ifall du vill redigera din gif mera ;)


Hoppast ni förstod allting, och om någonting blev oklart är det bara och fråga ;) Tacktack!

No comments:

Post a Comment